keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Kuivat hiukset ja No-Poo Metodi

Tisitkö, että kihara tukka kuivaa helpommin ja tarvitsee enemmän kosteutusta kuin suora tukka? Itse huomasin tämän jo kauan sitten. Kuivumista ei auttanut ainakaan hiusten suoristaminen, jota harrastin käytännössä joka päivä. Koko tukkaa suoristin ehkä muutaman kerran kuukaudessa, mutta etuhiukset piti suoristaa joka päivä. Nykyään olen jättänyt raudan käyttöä mahdollisimman vähälle, mutta edelleen hiukseni kaipaavat runsaasti kosteutusta. Shampoo pesun jälkeen tukka huutaa hoitoainetta ja jos joskus se jää laittamatta, voi hiusten selvittämiseen suosiolla varata seuraavan tunnin!

Mikä avuksi?

Mitä laadultaan kuiville kiharoille voi sitten tehdä? Ensiksi varmaan sanomattakin selvää, että suoristamista, sekä föönausta kannattaa vähentää mahdollisimman paljon. Tukka kiittää sinua varmasti!
Tuntemattomampi hoitotapa, joka on kasvattanut suosiotaan maailmanlaajuisesti on, englanniksi niin sanottu "No-Poo Method", joka siis tarkoittaa sitä, että shampoota ei käytetä hiusten pesemiseen (poo=shampoo). Miksi sitten shampoota ei kannattaisi muka käyttää? Onhan sitä käytetty päivittäin jo vuosikymmenien ajan! "Ei-shampoo metodi" (jonka juuri näppärästi suomensin :P) perustuu siihen, että shampoot sisältävät kuivattavia ainesosia kuten sulfaatteja ja silikoneja. Sulfaatit aiheuttavat shampoon vaahtoamista ja ne poistavat kyllä tehokkaasti rasvaa, mutta ne saattavat tehdä sitä liikaa, jolloin hiuksesta poistuu myös kosteus ja luonnolliset öljyt. Näitä kosteuttajia kihara tukka erityisesti tarvitsee!

Miten hiukset sitten puhdistetaan, jos shampoota ei saa käyttää? Hoitoaineella.
Puhdistamiseen voi käyttää tavallisiakin hoitoaineita, mutta markkinoilla on myös siihen tarkoitettuja hoitoaineita (Cleansing Conditioner). Hoitoaineella pestään tukka tyvestä asti kuin se olisi shampoota. Koska hoitoaine ei vaahtoa kuten shampoo, täytyy se levittää ja hieroa perusteellisesti kaikkialle hiuksiin. Sitten hoitoaine pestään pois, jonka jälkeen sitä voidaan levittää uudestaan tavallisena hoitoaineena ja antaa vaikuttaa.

Kun hiuksia on pesty hoitoaineella useamman viikon ajan voi hiukset alkaa tuntua hieman veltoilta. Tällöin ne kannattaa pestä syväpuhdistavalla shampoolla, jonka jälkeen voi taas jatkaa hoitoaineella pesemistä. On yksilöllistä kuinka usein hiukset on hyvä syväpuhdistaa, sen huomaa parhaiten itse kokeilemalla.

Hyvät shampoot

Jos hoitoaineella peseminen kuulostaa liian vieraalta ajatukselta, kannattaa valita mahdollisimman oikeanlainen shampoo. Shampoot, joissa ei ole turhia sulfaatteja ja silikoneja, eivät kuivata hiusta niin paljon. Tietyt silikonit ovat hyödyllisiä ja poistavat esim. hiustuotteista aiheutuvia kertymiä, jotka eivät tahdo muuten lähteä. Osa "huonoista" silikoneista kuitenkin jopa aiheuttaa kertymää.
Hyödyllisiä silikoneja ovat Stearoxy Dimenthicone ja Behenoxy Dimenthicone. Muissa silikoneissa on yleensä -cone tai -col pääte.

Myös sulfaatit aiheuttavat liiassa määrin kuivumista. Sulfaatteja joita voit yrittää välttää ovat mm. Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate ja Sodium myreth sulfate. Koska nämä poistavat niin tehokkaasti likaa ja rasvaa, löytyy niitä melkeimpä kaikista shampoista lähikauppojen hyllyssä. Vaatii siis hiukan selvittelyä, mikäli haluaa löytää shampoon ilman kyseisiä aineita tai jos sellainen löytyy, tahtoo se olla hinnakkaampi.

Itselläni on aikeissa kokeilla Ei-shampoo metodia. Odotan mielenkiinnolla minkälaisia vaikutuksia sillä on hiuspehkooni :P. Kirjoitan sitten omasta kokemuksestani. Yritän myös selvitellä millainen silikonittomien ja sulfaatittomien shampoiden, sekä puhdistavien hoitoaineniden tarjonta on kaupoissa. Loppujen lopuksi paras keino on kokeilla, minkälaiset tuotteet sopivat juuri omille hiuksille.
Kirjoita kommentteihin jos olet esim. löytänyt jonkun superihanan tuotteen tai jos tulee jotain kysyttävää. Yritän vastata parhaani mukaan!
(Lähteet: naturallycurly.com)


*Viikon kiharakaunotar*

Beyoncé
(Google)

-Fiona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti